Belasting in Zwitserland bij Tweede Huis

Als specialist in Zwitsers vastgoed krijgen wij regelmatig de vraag hoe het zit met belasting in Zwitserland bij aankoop of als eigenaar van een tweede huis. Het is belangrijk om uzelf hier vooraf in te verdiepen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan en (kostbare) conflicten voorkomt.

Contact met FIRST.

Hierbij is het goed om te weten dat de wet- en regelgeving op federaal, kantonnaal en gemeentelijk niveau varieert. Zo hebben kantons en gemeenten vergaande bevoegdheden en kunnen tarieven, aftrekposten en vrijstellingen sterk verschillen. FIRST. is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en adviseert u graag op persoonlijk niveau. Maak vrijblijvend een afspraak of vraag om meer informatie via ons contactformulier.

Belasting tarieven in Zwitserland

Belasting in Zwitserland

  1. Eigendomsbelasting: Dit is een belasting die u betaalt op basis van de waarde van de aangekochte woning. Het tarief is afhankelijk van de locatie en varieert van 0,2% tot 1,2%. Bovendien kan het tarief voor niet-Zwitsers ingezetene hoger liggen. Vraag ons naar de actuele tarieven voor uw droomlocatie.

  2. Inkomstenbelasting: Wanneer u besluit om uw tweede huis in Zwitserland te verhuren, moet u inkomstenbelasting afdragen over de huurinkomsten. Deze zijn echter wel weer aftrekbaar van de hypothecaire rente. Deze constructie lichten wij graag toe en is mogelijk in combinatie met een hypotheek in Zwitserland.

  3. Vermogensbelasting: Zwitserland heft vermogensbelasting op basis van uw totale vermogen, inclusief onroerend goed, bankrekeningen, investeringen en andere activa. Het tarief van de vermogensbelasting in Zwitserland varieert per kanton en kan oplopen tot 1%.

  4. Erfbelasting: Als je besluit om je tweede huis in Zwitserland te verlaten aan je erfgenamen, moeten zij erfbelasting betalen over de waarde van het onroerend goed dit kan afhankelijk van de locatie oplopen tot 50% van de waarde.

  5. Schenkbelasting: Over het algemeen zijn schenkingen aan echtgenoten en directe familieleden belastingvrij, maar ook voor de schenkbelasting in Zwitserland geldt dat deze per kanton, gemeente en persoon kan verschillen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Belastingverdrag

Bij aankoop van een tweede huis dien je rekening te houden met het belastingverdrag met Zwitserland. Hierin is toegewezen in welk land u bepaalde belastingen dient af te dragen. Zo is onlangs een bepaling toegevoegd over belasting m.b.t. de pensioenuitkering.

Interesse?

Bij aankoop van een tweede huis in Zwitserland kan de wet- en regelgeving complex zijn. Wilt u meer weten over belasting in Zwitserland en wat het voor uw situatie kan betekenen? Als specialist met ruim 15 jaar ervaring vertellen wij hier graag alles over.