Financiering van tweede huis in Zwitserland

Investeren in één van de sterkste onafhankelijke munten ter wereld? Kijk eens naar de mogelijkheden voor een (tweede) huis in Zwitserland. Naast de fiscale voordelen beschik je tevens over een vakantiehuis in één van de mooiste landen van Europa. Maar hoe zit het met de financiering van een tweede huis in Zwitserland? FIRST. begeleidt reeds ruim 15 jaar bij de aan- en verkoop van vastgoed in Zwitserland en helpt graag. Vraag een gesprek aan of neem contact met ons op.

Contact met FIRST.

Voor de financiering van een huis in Zwitserland zijn zowel zakelijke als privé oplossingen. Als buitenlander kunt u ongeveer 60% een bank gevestigd in Zwitserland lenen. Het resterende bedrag onttrekt u uit het eigen vermogen. De hypothecaire schuld krijgt u in Zwitserland door middel van een Schuldbrief. Dit brengt meer flexibiliteit en mogelijkheden met zich mee dan een hypotheek in Nederland. Samen met onze partners ondersteunen wij in het proces.

Fianciering tweede huis Zwitserland

Telefoon: +41(0)317770042 of e-mail: info@fp.ag

Financiering van huis in Zwitserland

Profiteer van de lage rente in Zwitserland voor een (tweede) woning. Rentes in 2020 bedragen ongeveer 1%, wat natuurlijk afhankelijk is van de gekozen hypotheek. Zo kan je in Zwitserland een hypotheek afsluiten voor periodes van 5 tot 35 jaar. Voorwaarden is dat de hypotheek voor het 70e levensjaar is afbetaald.

Verder kijkt de bank naar eventuele verplichtingen in het land van herkomst, zoals hypotheek, huur, leningen, alimentatie en openstaande schulden. Ook vraagt de bank naar een bewijs van inkomen, pensioen en beleggingsopbrengsten ter beoordeling van uw financiële status. Hier begeleiden wij u uiteraard graag bij en zorgen dat het proces soepel verloopt.

Fiscaliteit van huis in Zwitserland

Allereerst is in Nederland de hypotheekrente van een tweede woning niet aftrekbaar en vormt de waarde vermogen in box 3. Wel kunt u de hypotheek op vastgoed in Zwitserland salderen met het bezit binnen de fiscale kaders. De rente is vervolgens voor de Zwitserse inkomstenbelasting aftrekbaar. Hierbij zijn twee situaties mogelijk, namelijk in geval van een tweede woning met huurinkomsten en een tweede woning zonder huurinkomsten.

Tweede woning met huurinkomsten

Het is toegestaan om een tweede huis in Zwitserland tijdelijk te verhuren aan toeristen. Hiermee genereert u huurinkomsten en deze zijn aftrekbaar van de betaalde hypothecaire rente. Het verhuren van een woning in Zwitserland mag niet aan vaste bewoners. Dit om speculatie op de woningmarkt van 'buitenaf' te voorkomen.

Tweede woning zonder huurinkomsten

Wanneer u besluit de woning niet te verhuren is de rente aftrekbaar van de Eigenmietwert. Dit is een bedrag waarover u inkomensbelasting moet afdragen. De hoogte van de Eigenmietwert verschilt per kanton en is een percentage van de huidige marktwaarde.

Naast de Eigenmietwert zijn er nog diverse andere fiscale en juridische zaken waar u rekening mee dient te houden. U doet er dan ook verstandig aan om u vooraf goed te laten inlichten. Wij van FIRST. helpen graag en brengen u in contact met onze partners in de regio.

Voordelen van FIRST.

Een vakantiehuis of woning in Zwitserland kopen? Als specialist in Zwitsers vastgoed begeleiden en adviseren wij in het hele traject. Dit brengt diverse voordelen met zich mee, omdat u hiermee (kostbare) complicaties kunt voorkomen. Zo kunt u na aankoop geconfronteerd worden met de ene na de andere belasting, kan er geen vergunning zijn voor buitenlandse investeerders of blijkt de financiering van een tweede huis niet te lukken.

Het vooraf inwinnen van juiste informatie kan complicaties tijdens het aankoopproces voorkomen. Daarnaast biedt FIRST. een aantal andere voordelen, zoals:

  • Fiscaal advies en verhuur opties;
  • Partners in Zwitserland op notarieel, juridisch en financieel gebied;
  • Het potentiële tweede huis op locatie bezichtigen;
  • Een Nederlands aanspreekpunt met kennis van huidige en komende projecten.

Meer informatie?

Maak gebruik van het contactformulier of neem direct contact op via:

Lees ook:

FAQ: Vastgoed in Zwitserland

Kan ik als niet Zwitser een tweede huis financieren??

In Zwitserland is het niet toegestaan om onroerend goed met woonbestemming te kopen als niet Zwitsers ingezetene. Dit is wettelijk vastgelegd middels de Lex Koller wetgeving. Deze zelfde wetgeving reguleert ook meteen de uitzonderingen hierop. Jaarlijks worden 1.500 ontheffingen verdeeld over de 26 kantons. Graag leggen wij u uit hoe het precies in zijn werk gaat. In elk geval is het aanbod op onze site 100% voorzien van deze ontheffing. Aan deze ontheffing zijn ook beperkingen verbonden nl: - Maximaal bewoonbare woonoppervlak 200m2 - Maximale grootte grondstuk in volledig eigendom 1000 m2.

Kan ik een hypotheek krijgen op mijn woning?

Ja, er zijn diverse manieren van financieren dan wel in combinatie met vermogensbeheer. Een vuistregel is dat de banken bereid zijn tot 60% van een tweede woning te financieren. Let op! uitsluitend in Zwitserland gevestigde banken mogen een hypotheek verstrekken resp. in het grondboek worden ingeschreven.

Kan ik in Zwitserland wonen / werken?

Indien u een inwoner bent van de Europese Unie of EFTA land, kunt u zich vestigen in Zwitserland indien u bijv. kunt aantonen een dienstverband te hebben resp. inkomen te hebben in Zwitserland.

Mag ik verhuren?

De woning mag verhuurd worden aan toeristen. Niet is het toegestaan te verhuren aan vaste bewoners. Dit om speculatie op de woningmarkt van 'buitenaf' te voorkomen.